Loading...

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

30 Απριλίου: Μεγάλη Τρίτη
Κατά την Μεγάλη Τρίτη του Πάσχα επιτελούμε ανάμνηση της περί των δέκα παρθένων γνωστής παραβολής του Κυρίου. Η Εκκλησία μας καλεί να είμεθα έτοιμοι για να υποδεχθούμε, κρατούντες τις λαμπάδες των αρετών μας, τον ουράνιον Νυμφίο, τον Κύριον Ιησού, ο Οποίος θα έλθει αιφνίδια, είτε ειδικά κατά τη στιγμή του θανάτου μας, είτε γενικά κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

Επίσης μας καλεί, φέρουσα ενώπιό μας και τη παραβολή των ταλάντων, να καλλιεργήσουμε και να αυξήσουμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός.
Ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός…
…όταν ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα και πλησίαζε προς το εκούσιο Πάθος, έλεγε στους μαθητές Του ορισμένες παραβολές για να τους προετοιμάσει. Μερικές, μάλιστα, τις έλεγε για να καυτηριάσει και να χτυπήσει του Γραμματείς και τους Φαρισαίους.

Μια από αυτές, τη Μεγάλη Τρίτη του Πάσχα των δέκα παρθένων, την είπε για να παρακινήσει μεν όλους προς την ελεημοσύνη, αλλά και να διδάξει όλους μας να είμαστε έτοιμοι πριν μας προλάβει το τέλος του θανάτου. Επειδή έχει πολλή δόξα η παρθενία (πραγματικά είναι μεγάλο κατόρθωμα!) και για να μη βρεθεί κάποιος που κατορθώνει αυτό το μεγάλο έργο, αλλά παραμελεί τα άλλα και ιδίως την ελεημοσύνη, προβάλλει αυτή τη παραβολή. Τρέχει πολύ γρήγορα η νύκτα της παρούσης ζωής, έτσι οι παρθένες όλες νύσταξαν και κοιμήθηκαν, δηλαδή πέθαναν, γιατί ο θάνατος λέγεται και ύπνος. Καθώς κοιμόντουσαν, στη μέση της νύχτας ακούσθηκε μια δυνατή φωνή που έλεγε: «Να ΄τος ο Νυμφίος, έρχεται! Βγείτε όλες να Τον προϋπαντήσετε!».

Τότε οι φρόνιμες παρθένες που είχαν φροντίσει να έχουν άφθονο λάδι, συνάντησαν τον Νυμφίο και μπήκαν μέσα μαζί Του, όταν ανοίχθηκαν οι πύλες. Αυτές κοντά στις άλλες αρετές και μάλιστα της παρθενίας, φρόντισαν να έχουν άφθονο και το λάδι της ελεημοσύνης. Αντίθετα οι άλλες πέντε παρθένες που δεν είχαν αρκετό λάδι, όταν ξύπνησαν ζητούσαν λίγο από τις φρόνιμες, αλλά μετά θάνατο δεν είναι εύκολο να αγοράσεις λάδι από αυτούς που το πουλούν, δηλαδή τους φτωχούς. Αυτές, η παραβολή, τις ονομάζει μωρές, γατί ενώ κατόρθωσαν το δυσκολώτερο, την «παρθενία», παραμέλησαν το ευκολώτερο γιατί ήταν ανελεήμονες καρδιές.

Όποιος λοιπόν κατορθώσει μια αρετή – έστω μεγάλη – αλλά δε φροντίσει και για τις άλλες και ιδίως την ελεημοσύνη, δε μπορεί να μπει μαζί με το Χριστό στην αιώνια ανάπαυση και γυρίζει πίσω ντροπιασμένος. Και τίποτα δεν είναι πιό λυπηρό και πιο ντροπιαστικό από μια “παρθένο” που νικιέται απ’ τον έρωτα των χρημάτων.
Ἀπολυτίκιον Ἦχος πλ. δ’. Η Μεγάλη Τρίτη του Πάσχα
Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός, καὶ μακάριος ὁ δοῦλος, ὃν εὑρήσει γρηγοροῦντα, ἀνάξιος δὲ πάλιν, ὃν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα. Βλέπε οὖν ψυχή μου, μὴ τῷ ὕπνῳ κατενεχθής, ἵνα μῄ τῷ θανάτῳ παραδοθῇς, καὶ τῆς βασιλείας ἔξω κλεισθῇς, ἀλλὰ ἀνάνηψον κράζουσα· Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος εἶ ὁ Θεός, διὰ τῆς Θεοτόκου ἐλέησον ἡμᾶς
Όσιος Ιωάννης Νέο Προκόπι



Παρασκευή 26/4 Ακόμη μια όμορφη κ δημιουργική μέρα φτιά
χνοντας τα φαναράκια μας για την Μεγάλη Παρασκευή.Ευχαριστουμε πολύ όλους τους συμμετέχοντες.



Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παπάδων Βόρειας Εύβοιας

North Evia Festival 2024
H Μουσική για τη Φύση
!
Με χαρά ανακοινώνουμε τη φετινή τοποθεσία συνάντησης στη Βόρεια Εύβοια, στο παραθαλάσσιο Ψαροπούλι Βασιλικών!
Πέντε ημέρες συνύπαρξης με μουσικά εργαστήρια, συναυλίες, εκδρομές και δράσεις στην περιοχή· Σύντομα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα, μείνετε συντονισμένοι/ες!
*Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την ΑΜΚΕ olipoli, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστoπούλου, και σε συνεργασία με τους δήμους της Β. Εύβοιας, Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Α. Άννας, καθώς και με την κίνηση εθελοντών/ριών και δημοτών/ισσών της Β. Εύβοιας «Η Φωνή του Δάσους».
Γραφιστικός σχεδιασμός-Οπτική ταυτότητα: Vangelis Kalochristianakis
Πρόγραμμα ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος Σπαθάρι - Καλύβια
π. Ανέστης Δανέλης



Ντοκιμαντέρ για τη Βόρεια Εύβοια με δωρεάν είσοδο στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Το ντοκιμαντέρ Εκείνη τη μέρα των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη (Caravan Project), το οποίο γυρίστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου καλλιτεχνικών εργαστηρίων Μέλισμα που υλοποίησαν οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τον Σεπτέμβριο του 2022 και για έναν χρόνο περίπου στη Βόρεια Εύβοια , έρχεται για μία μοναδική προβολή την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 στις 20.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί την κινηματογραφική καταγραφή των εργαστηρίων και των προσωπικών ιστοριών των ανθρώπων που πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μέλισμα, το οποίο υλοποιήθηκε στη Βόρεια Εύβοια με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Οι σκηνοθέτες Στρατής Βογιατζής και Δημήτρης Κούρτης (Caravan Project) παρακολούθησαν τις διαδικασίες σύνθεσης της συλλογικής μουσικοχορευτικής αφήγησης Τόπος ατελείωτος, που φωτίζει την καταστροφή και την αναγέννηση, και η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2023 στις Κεχριές Ευβοίας.

Παράλληλα, περιηγήθηκαν σε τόπους καμένους, αλλά και αναγεννημένους, περπατώντας σε μονοπάτια και αναζητώντας μύθους και ιστορίες. Παρασύρθηκαν σε περιπετειώδεις συναντήσεις με τους φύλακες αυτού του τόπου: έναν ξυλουργό που επαναλειτουργεί το καμένο του ξυλουργείο, έναν ξυλογλύπτη που σκαλίζει καμένους κορμούς μετουσιώνοντας την καταστροφή σε αναγεννημένες περίεργες μορφές και μια γητεύτρια αλόγων που μιλάει με τα ζώα.

Ο κινηματογραφικός φακός χαρτογραφεί τον τόπο μέσα από μύθους και ιστορίες υφαίνοντας ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021. Το ντοκιμαντέρ Εκείνη τη μέρα έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μέλισμα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Θα προηγηθεί η προβολή της μουσικής ταινίας μικρού μήκους με τίτλο Και αντί να μιλήσει τραγουδάει, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), μουσική της Δήμητρας Τρυπάνη και στίχους της Ηρώς Ελένης Μπέζου. Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του βιωματικού κινηματογραφικού εργαστηρίου «Λυρικοί Μικρομηκάδες» των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο ξεκίνησε το 2021 σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους. Στο εργαστήριo συμμετείχαν μαθήτριες από Γυμνάσια του Πύργου, της Αμαλιάδας και του Βουνάργου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Εκείνη τη μέρα
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024
Ώρα έναρξης: 20.30
Διάρκεια: 40 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 στις 12.00, αποκλειστικά μέσω ticketservices
Ο Χορευτικος Σύλλογος Καλυβιων

"Άγιος Ταξιάρχης "σας προσκαλεί στην παραδοσιακή γιορτή της Αγάπης,την Δεύτερη μέρα του Πάσχα στο προαύλιο χώρο του Πνευματικού κέντρου στις 19:15 !!!
Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά & τιμή!!!


Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

29 Απριλίου: Μεγάλη Δευτέρα
Μεγάλη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινούν τα άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τύπος του Κυρίου μας Ιησού είναι ο πάγκαλος Ιωσήφ που σήμερα επιτελούμε την ανάμνησή του.
Ήταν ο μικρότερος γιός του Πατριάρχη Ιακώβ και ο πιο αγαπητός. Όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έριξαν σ’ ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξανά πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Πετεφρή. Ο Ιωσήφ ήταν πανέμορφος και τον ερωτεύθηκε η γυναίκα του Πετεφρή, που θέλησε να τον παρασύρει σε ανήθικη πράξη βιαίως. Μόλις εκείνη έπιασε τον Ιωσήφ, εκείνος άφησε στα χέρια της το χιτώνα του και έφυγε. Εκείνη από το θυμό της τον συκοφάντησε στο σύζυγό της, ότι δήθεν αυτός επιτέθηκε εναντίον της με ανήθικους σκοπούς. Ο Πετεφρής την πίστεψε και φυλάκισε τον Ιωσήφ. Κάποτε όμως ο Φαραώ, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν εξηγητή.
Με το φωτισμό του Θεού, μόνο ο Ιωσήφ μπόρεσε να το εξηγήσει. Ότι θα έλθουν στη χώρα του επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και πείνας. Ενθουσιάσθηκε ο Φαραώ από τη σοφία του και τον έκανε γενικό άρχοντα, σαν πρωθυπουργό. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια της πείνας όλο το λαό. Με αφορμή η διανομή του σιταριού, φανερώθηκαν τ’ αδέλφια του που τον είχαν φθονήσει. Εκείνος δεν τους κράτησε κακία, αντίθετα τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς.

Αυτός λοιπόν αποτελεί προ-εικόνιση του Χριστού, διότι και Αυτός, αγαπητός γιός του Πατέρα, φθονήθηκε από τους ομοφύλους Του Ιουδαίους, πουλήθηκε από το μαθητή Του για τριάντα αργύρια και κλείσθηκε στο σκοτεινό λάκκο, τον τάφο.

Την ίδια μέρα, Μεγάλη Δευτέρα του Πάσχα, μνημονεύουμε και τη άκαρπο συκή…

…την οποία καταράστηκε ο Κύριος και ξεράθηκε αμέσως. Συμβολίζει τόσο τη Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς. Όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών καρπών, αρετών.

Έδειξε ο Κύριος τη δύναμή Του στο άψυχο δένδρο και ποτέ πάνω σε άνθρωπο, για να δείξει ότι δεν έχει μόνο δύναμη να ευεργετεί, αλλά και να τιμωρεί.

Η υμνογραφία αναφέρεται σήμερα στα δύο παραπάνω θέματα, αλλά και επί πλέον στο θέμα της πορείας του Κυρίου προς το Πάθος. Από το τροπάριο: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…» οι ακολουθίες της Μ. Δευτέρας έως Τετάρτης λέγονται και «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. δ’. Η Μεγάλη Δευτέρα
Ἰδοῦ ὁ Νυμφίος ἔρχεται, ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός· καὶ μακάριος ὁ δοῦλος, ὃν εὑρήσει γρηγοροῦντα· ἀνάξιος δὲ πάλιν, ὃν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα. Βλέπε οὖν ψυχή μου, μὴ τῷ ὕπνῳ κατενεχθῇς, ἵνα μὴ τῷ θανάτῳ παραδοθῇς, καὶ τῆς βασιλείας ἔξω κλεισθῇς· ἀλλὰ ἀνάνηψον κράζουσα· Ἅγιος, Ἅγιος εἶ ὁ Θεὸς ἡμῶν, διὰ τῆς Θεοτόκου ἐλέη σον ἡμᾶς.

Όσιος Ιωάννης Νέο Προκόπι

ΧΑΛΚΙΔΑ: Ανοιχτή για πολλές ώρες η γέφυρα του Ευρίπου το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης
Από τον Οργανισμό Λιμένων Νομού Εύβοιας (ΟΛΝΕ) ανακοινώθηκε ότι η Γέφυρα του Πορθμού του Ευρίπου την Mεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα παραμείνει ανοιχτή για πολλές ώρες.

Συγκεκριμένα θα μείνει ανοιχτή από τις 11 περίπου το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, για τεχνικούς λόγους, κατά το άνοιγμα για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας.
Η διέλευση των πλοίων θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Εξυπακούεται ότι το ίδιο χρονικό διάστημα δεν θα μπορεί να γίνει διέλευση πεζών και οχημάτων από την γέφυρα.
https://www.egnomi.gr/
28/04/2024Παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική σκάλα της ηλιόλουστης Λίμνης σε ζωντανή μετάδοση με την εκπομπή του κ.Μάνεση για την αυριανή Παγκόσμια ημέρα του χορού!
Συμμετέχουν ο χορευτικός όμιλος «ΤΟ ΛΥΜΝΙ»,ο πολιτιστικός σύλλογος Ξηρόβρυσης Χαλκίδας και η χορευτική ομάδα «Χ’Οροβίαι» του πολιτιστικού συλλόγου Ροβιών.
Χρυσό βραβείο στην LogisticsWay για το έργο στην Ευβοϊκή Ζύμη
Το χρυσό βραβείο απέσπασε η LogisticsWay στην κατηγορία “Top Export Supply Chain Consultant” στα Greek Exports Forum & Awards 2024, με το Project name Πλακούντες, Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας για την Ανάπτυξη Εξαγωγών στην εταιρεία Evoiki Zimi SA.

Με την εφοδιαστική της αλυσίδα να αποτελεί τον πιο σημαντικό κρίκο της ανάπτυξης για την Ευβοϊκή Ζύμη, όπου εμπλέκονται διαδικασίες παραγωγής ετοίμων προϊόντων, κύκλωμα αγορών για την εισαγωγή εμπορευμάτων, βοηθητικών υλών και Α’ υλών, αποθήκευση και την διακίνηση των εμπορευμάτων της, η LogisticsWay ανέλαβε τον εντοπισμό των αδύνατων κρίκων της αλυσίδας εφοδιασμού και την δημιουργία κατάλληλων υποδομών για να βελτιωθούν οι διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτό μεταφράστηκε σε αύξηση της αποδοτικότητας κατά 15% (χαμηλότερες επενδύσεις σε πόρους για ένα αποτέλεσμα που σημαίνει λιγότερο κόστος) και της αποτελεσματικότητας ή ανταποκρισιμότητας κατά 12% (βαθμός επίτευξης π.χ. επίπεδο customer service) και η εταιρεία σήμερα να έχει επιτύχει να εξάγει σε 37 χώρες από όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων το Ιράκ, το Κατάρ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Αυστραλία και φυσικά οι ΗΠΑ.

Στις κορυφαίες θέσεις των εξαγωγών βρίσκεται το φύλλο κρούστας, το φύλλο σφολιάτας, το κανταΐφι, τις στριφτόπιτες με τυρί και σπανάκι, αλλά και τη σειρά Γλυκά και Αγαπημένα. Ο τζίρος από τις εξαγωγές ανέρχεται στο 50% εκ του οποίου το 15% προέρχεται από την αγορά της Αμερικής, όπου συνεργάζεται με δύο πολύ μεγάλους εισαγωγείς στην δυτική και ανατολική Ακτή, αντίστοιχα.

Η εταιρεία επενδύει διαρκώς στον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και στόλο φορτηγών αυτοκινήτων, στην άρτια εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της και στην απόλυτη διατήρηση της σταθερής υψηλής ποιότητας και μοναδικής σπιτικής γεύσης των προϊόντων της, ετοιμάζεται να επενδύσει σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 8.500 τ.μ. ανεβάζοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα περισσότερο την παραγωγική δύναμή τους

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Το πρώτο μεγάλο σκάφος έδεσε στο νέο λιμάνι της Αγίας Άννας!!!Αυτές τις μέρες κάτι ευχάριστο περιμένουμε και για άλλη μεγάλη Κοινότητα του Δήμου μας!!! Συνεχίζουμε...
Γιώργος Τσαπουρνιωτης
28/04/2024 Τήν ημέρα αυτή γιορτάζουμε τήν πανηγυρική είσοδο Τού Κυρίου Ιησού Χριστού στήν Ιερουσαλήμ.
Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη. Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».
🜋
Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση. Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΣΗΜΕΡΑ 28/04/2024 ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΣ 06:00 ΕΩΣ ΤΗΣ 12:00 ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ TH ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Προιστάμενο π. Νικόλαο Μάρκου ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ.!
ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤO ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.!
https://choicewebradiometoxi.blogspot.com
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΤΖΙΘΡΑΣ
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΙΣΤΙΟΣΕΛΙΔΑ TOY ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ
https://agiosioannistheologosmantoudiou.blogspot.com
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ 24/24 ΤΗΣ ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ KAI ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ .!
ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ.

 


Εξεταστικό Κέντρο
Διακριθέντες μαθητές στον 6ο διαγωνισμό Μαθηματικών Ικανοτήτων ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ



Από την επιτροπή του διαγωνισμού ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 6ου Πανελλήνιου Μαθηματικού διαγωνισμού ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ που διεξήχθη στις 09 Μαρτίου 2024. Το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, που ήταν και φέτος εξεταστικό κέντρο για τον διαγωνισμό, συγχαίρει τους μαθητές και τις μαθήτριες που σ υ μ μ ε τ εί χ α ν σε αυτόν δείχνοντας με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον και την ευγενική άμιλλα που υπάρχει μεταξύ των νέων παιδιών για τα Μαθηματικά.
Ιδιαίτερα συγχαίρουμε τα παιδιά που διακρίθηκαν:
Επώνυμο μαθητή Όνομα μαθητή Πατρώνυμο Μαθητή
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΣΙΑΝΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΙΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΣΑΛΟΥΚΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ-ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΑΚΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΛΥΔΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΑΒΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΣΗΜΕΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΑΓΙΑΣ ΔΑΥΊΔ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ ΜΥΡΤΩ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΜΠΕΗ ΙΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΕΛΕΤΛΗ ΜΙΧΑΕΛΑ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΕΛΕΤΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΣΚΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΓΑΒΡΙΗΛ ΙΩΑΝΝΗΣ
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΛΥΔΙΑ-ΒΕΝΕΤΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΗΒΑΣ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΣΚΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ-ΜΕΤΑΞΕΝΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΚΙΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ-ΡΑΦΑΕΛΑ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΚΙΑ ΜΑΡΙΑ-ΦΩΤΕΙΝΗ ΙΩΑΝΝΗΣ
5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΜΠΕΝΕΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΜΑΚΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ
ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ EΥΒΟΙΑΣ
ΜΟΥΡΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ευχόμαστε καλή συνέχεια σε όλα τα παιδιά, καλή επιτυχία στους μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν σε εξετάσεις και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τους διαγωνισμούς της επόμενης σχολικής χρονιάς.


Με εκτίμηση


Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας
Αθανάσιος Καλαϊτζόγλου


Η Συντονιστική επιτροπή του εξεταστικού κέντρου
Αλεξίου Ιωάννης, MSc Μαθηματικός
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας


Καραχάλιου Ευγενία, MSc Μαθηματικός


Παπαμανώλης Ανδρέας, Μαθηματικός
https://www.sourtaferta.gr

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

https://choicewebradiometoxi.blogspot.com
CHOICE WEB RADIO WORLD ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΚΗΡΕΩΣ
ALT ROCK VA- 90'S
27/04/2024 00:00 - 00:00
Music Curator - George Mitzithras

ΛΙΜΝΗ : Ε΄ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΕΗΣΕΩΣ - « ΗΜΕΡΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ »
Η « επιστροφή από τας νήσους »
Γράφει ο Δημήτρης Αποστόλου - « Ελύμνιος »...
...και γράφει μεν σήμερα ο ιστοριοδίφης « Ελύμνιος », αλλά γράφει απ΄την εποχή του ο ιστορικός Ν.Μπελλάρας... « Όταν η θεά Ελευθερία επέχυσε και πάλιν μετά τρεις και ήμισυ αιώνας το γλυκύ μειδίαμά της εις την χώραν ταύτην των ερειπίων και των αιμάτων και όταν η ακτίς της απολυτρώσεως εφώτισε και πάλιν την ελληνικήν γην, οι νοσταλγούντες πατέρες ημών από του 1830, ήρχισαν ευέλπιδες τώρα, επανακάμπτοντες εις το αποτεφρωμένον εκ του τουρκικού δαυλού Ελύμνιον. Η παλιννόστησις εθεωρήθη περατωθείσα το έαρ του 1831. Τούτω τω λόγω ετελέσθη τότε πάνδημος λιτανεία εν Ελυμνίω δια περιφοράς της εικόνος της Θεοτόκου μετά των λοιπών εικόνων και των εξαπτερύγων και λαβάρων, ηγουμένης της ελληνικής σημαίας, γύρω της τότε πολίχνης και η λιτανεία αύτη τελείται συνεχώς κατ΄έτος έκτοτε και μέχρι σήμερον την Ε΄Κυριακήν την προ των Βαϊων, η ημέρα δε αύτη και σήμερον εν Ελυμνίω καλείται « ημέρα σωτηρίας ». Και να σχολιάσω εγώ, πως η παλιννόστηση συνεχίστηκε με αργότερους ρυθμούς μέχρι και τα μισά περίπου του 19ου αι. Και « εν Ελυμνίω ( γράφει ο Μπελλάρας ) συνεκεντρώθησαν τότε περί τας χιλίας ψυχάς ». Από πού όμως παλιννόστησαν;.. Και εδώ έγκειται η παρούσα μου αναφορά.
Σκιάθος - η πολυσυζητημένη...
« Και ολίγη Σκίαθος » είναι μεσότιτλος στο Β΄Κεφάλαιο του « ΕΛΥΜΝΙΟΥ » του Ν. Μπελλάρα, όπου ο ιστορικός αναφέρεται στις ανέκαθεν αδελφοποιτές σχέσεις μεταξύ Ελυμνίων και Σκιαθιτών, τόσο σε ειρηνικές περιόδους, όσο και σε πολεμικά ζοφερά γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως. Εκείνο όμως που θεωρείται - και ίσως είναι το βασικότερο - είναι η μετοίκηση των ( περίπου πεντήκοντα ) Ελύμνιων οικογενειών στη Σκιάθο κατά το τελευταίο τέταρτο του 18ου αι. ( 1784 ή 1790 ). Αυτή η « απροσδόκητη » μετοικεσία του πλήθους όντως των οικογενειών επηρέασε τα μέγιστα το Λιμνιώτικο ασυνείδητο και έφερε σύγχυση ως εξ΄αγνοίας στην ιστορική πραγματικότητα, ταυτίζοντας οι σημερινοί Λιμνιώτες την μετεπαναστατική παλιννόστηση - « Δεήσεως - Ημέρα Σωτηρίας » με την δήθεν επιστροφή των Λιμνιωτών απ΄τη Σκιάθο... Όμως όχι!.. Αυτοί που τότε εγκατέλειψαν τη Λίμνη ( και εδώ δεν μας ενδιαφέρουν οι διάφοροι λόγοι - υπάρχουν στοιχεία γι΄αυτούς, είτε από Ορλωφικά-Λαμπροκατσωνικά γεγονότα, είτε από διαφωνίες παραλιακής μετεγκατάστασης, είτε από συνθήκες μετοικιστικών πρακτικών των Οθωμανών )...αυτοί οι Ελύμνιοι μέτοικοι σταδιοδρόμησαν ναυτικά στη Σκιάθο, δημιούργησαν την συνοικία « Λιμνιά » ( και τη δική τους εκεί ενορία της Παναγίας « Λιμνιάς » ), έσμιξαν με τους ντόπιους Σκιαθίτες ( φορές μεταλλάξαν και τις επωνυμίες τους ) και παρέμειναν μακρινοί αδελφοί μας μέχρι τα σήμερα - δίχως να γυρίσουν ΠΟΤΕΣ!.. Ποιοί ήταν λοιπόν αυτοί που καθιερώθηκαν ( θαρρείς θεσμικά ) πως γυρίσανε απ΄τη Σκιάθο;..
Ξανά στο Μπελλάρα
Η περίπτωση των αλεπαλλήλων παραπομπών και επαναλήψεων του Ν. Μπελλάρα ( 1870-1950 ), ίσως θεωρηθεί πλεοναστική, δεν γίνεται όμως αλλιώς, αφού η συγκροτημένη μονογραφία του - « ΤΟ ΕΛΥΜΝΙΟΝ » παραμένει ως τα σήμερα ουσιαστικά το μοναδικό ιστορικό βιβλίο της Λίμνης, ( παρ΄ότι στο πέρασμα του χρόνου έχει δεχθεί σχολιασμούς διάφορους - οι περισσότεροι αποδοχής - αλλά σε τμήματα θεματικά και κάποιες του αμφισβητήσεις ( όπως - παράδειγμα για τη Σαμιώτικη καταγωγή των Λιμνιωτών ). Σημασία ωστόσο έχει ότι στην εποχή του που η ιστορία γραφόταν με διαφορετικούς κανόνες απ΄τους σημερινούς και με τα όσα ως τότε τεκμήρια διέθετε ( συν την χαρισματική οξύνοια, του νομικού ), κατόρθωσε να παράσχει την ιστορική « παρακαταθήκη του », ασφαλή εν πολλοίς ως παραπομπή πληροφοριών. Και νά, στο θέμα που μας αφορά, μία σημαντική - ξεκάθαρη ( που ίσως δεν προσέχθηκε καλά και δεν κατανοήθηκε ) πληροφορία. Γιατί, ναι μεν μας λέει ο ιστορικός, πως πάνω στα Επαναστατικά γεγονότα ( μια με τις αποτυχίες του Βερούση Μουτσανά και τους κατά των Λιμνιωτών εκφοβισμούς του...μια με τον τραγικό θάνατο του Γωβιού και τα συνεπακόλουθα για τη Λίμνη...μια με την δια « πυρός και μαχαίρας » καταστροφή του Ελυμνίου από τον Μπερκοφτσαλή Πασά το 1823 )...οι συμπατριώτες μας όλο και μεταφέρονταν φυγάδες προς τη Σκιάθο...Και επακριβώς, γράφει : «...αλλά δια τον εκεί συνωστισμόν ετράπησαν και προς άλλας νήσους, ήτοι την Σκόπελον, την Κύθνον, την Κέαν, την Σύρον, Πόρον, Αίγιναν και τελευταίον εις Ναύπλιον ». ( Και σε μια ιδιαιτερότητα, αναφέρει πως προγονικές του οικογένειες των ναυτικών Μπελλαραίων μεταφέρθησαν και εγκατεστάθησαν από Σκιάθο σε Κύθνο. Ωστόσο, μέλη της οικογένειας εντοπίζονται και στη Σαλαμίνα ).
Στα νησιά του Αργοσαρωνικού...
Αλήθεια, πού κατέφυγε η πλειάς των Ελυμνίων ετούτων φυγάδων...γιατί επέλεξε τα κατ΄αυτούς ασφαλέστερα νησιά και τους τόπους του Αργοσαρωνικού κόλπου...Κι΄άραγε υπάρχουν « δημογραφικά » και άλλα πληροφοριακά στοιχεία για τις δραστηριότητες και τα εκεί βιώματα των συμπατριωτών μας;.. Ας το δούμε σχολαστικότερα, αφού η επιλογή τους απ΄τους επήλυδες Ελύμνιους - αλλά και λοιπούς Ευβοείς - μετά τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της Ευβοίας απ΄τις ορδές του Μπερκοφτσαλή το « ματωμένο καλοκαίρι » του 1823, τους ανάγκασε σε σωστική μετοικεσία στους τόπους αυτούς... Κι΄οι λόγοι επιλογής βέβαια αρκετοί και διάφοροι - εύλογοι πάντως - αφού στο χώρο τούτο το θαλάσσιο της κεντρικής Ελλάδος, εδρεύαν εκάστοτε περίγυρα οι Διοικητικές - Πολιτικές και Στρατιωτικές Επαναστατικές Αρχές - κι΄αφού οι στόλοι οι πολεμικοί της δυνατής ( κι΄ανέκαθεν ημι-αυτόνομης ) Ύδρας, ίδια και των Σπετσών, παρείχαν την εγγύηση μιας κάποιας σιγουριάς καλύτερης και προστασίας των νησιών και των παράλιων κατοίκων. Η Τούρκικη Αρμάδα με τα ογκώδη της καράβια δεν εισχωρούσε μέσα στα στενά ( το πάθημα του Ξέρξη ήτανε και μάθημα διαχρονικό...), όπως και η ναυμαχία των Σπετσών - Φθινόπωρο του 1822 - που τόλμησαν την είσοδό τους οι Οθωμανοί κι΄ έπαθαν της « Αρμάτας » το γερό « στραπάτσο »... Εάν τώρα προσθέσουμε ( και περιορίζομαι στους Ελύμνιους, πλοιάρχους και αρμενιστές και μπουρλοτιέρηδες ), τις σχέσεις που από χρόνια προεπαναστατικά είχαν με τούτα τα νησιά...τη γνωριμία και συμμέθεξη του Υδραίου Ναυάρχου Αλέξανδρου Κριεζή και την ενίσχυσή του στα Ευβοϊκά γεγονότα από Λιμνιώτες...τις πατρογονικές γνωριμίες τους με τον Ευβοϊκής καταγωγής Ναύαρχο του Αγώνα Ανδρέα Μιαούλη ( η οικογένειά του είχε συγγενικές σχέσεις και με τη Λίμνη, όπως και με τον Αγγελή Γωβιό )...εάν ακόμη και προσθέσουμε τους όσους ναυτικούς Λιμνιώτες υπηρέτησαν στα Υδραίϊκα καράβια κι΄ αγωνίσθηκαν κι΄ απέσπασαν απ΄τη Διοίκηση της Ύδρας ( και της Αίγινας, του Πόρου κ.α. ) « Πιστοποιητικά ευδοκίμων υπηρεσιών » στον Αγώνα...εάν ακόμη και προσθέσουμε Διπλώματα και Άδειες Ναυσιπλοϊας που παρείχε από την Αίγινα ο Καποδίστριας σ΄Ελύμνιους Πλοιάρχους...τότε ερχόμαστε πολύ σιμότερα με του Αργοσαρωνικού τους τόπους, απ΄όσο υποπτευόμαστε... Και συναντάμε εκεί οικογενειακώς τους πιο πολλούς Λιμνιώτες, απ΄όσους φανταζόμαστε... Άς το δούμε, με λίγη αδημονή...
Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων...
... για την εκλογή νέου Κυβερνητικού σχήματος, ως Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδος, ξεκίνησε μεν στην Επίδαυρο τον Απρίλιο του 1826, αλλά διεκόπη λόγω ζοφερών πολεμικών γεγονότων ( του Αιγυπτίου Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και της πολιορκίας - πτώσης του Μεσολογγίου ). Τελικά, ολοκληρώθηκε στην Τροιζήνα την άνοιξη του 1827. Και το κοινό όλων των Ευβοέων που τότε βρίσκεται στ΄ Αργοσαρωνικά νησιά, συνέρχεται κι΄εκλέγει κι΄αποστέλει πληρεξούσιους ( ας πούμε βουλευτές ) στη σεβαστή Διοίκηση... τον Άγιον Καρύστου κ. Νεόφυτον και τον παπά Ιωακείμ ( που πρόκειται για τον αγωνιστή Ηγούμενο του « Μοναστηριού της λευτεριάς » - Οσίου Δαυϊδ του « Γέροντος » π. Ιωακείμ Σταματίου. Είναι αυτός που δάνεισε στον Αγγελή Γωβιό το ποσό των 1.000 γροσίων το Νοέμβριο του 1821, για τις ανάγκες του Αγώνα. Μια οδός θα έπρεπε να του ΄χει αφιερωθεί στη Λίμνη ). Οι συνελθόντες τούτοι Ευβοείς ( και οι Ελύμνιοι ), όμως πού βρίσκονται;.. Σαφώς στη Σαλαμίνα...και από ΄κει υπογράφουν...« τη 15η Ιανουαρίου του 1826, εν Σαλαμίνι ». Στα λυτά έγγραφα των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας ( έκδ. Βιβλιοθήκης της Βουλής 2001 ) συναντάμε ένα κατάλογο με τα 200 ονόματα των συνελθόντων προσφύγων Ευβοέων. Απ΄τον κατάλογο αυτόν ξεκρίνουμε με κάθε σιγουριά και τα Λιμνιώτικα ονόματα - που εννοείται πως πίσω από το κάθε ονοματεπώνυμο του υπογράφοντος, υποδηλούται έμμεσα κι΄η οικογένειά του. Διαβάστε λοιπόν Λιμνιώτικα ονόματα ( όχι στη Σκιάθο, όπως - με εμμονή κάθε φορά - το συνηθίζουμε ), αλλά στη Σαλαμίνα...
Σαλαμίνα : Οι Ελύμνιοι...
Νικόλας Βαλάντος ( πρόκειται για τον γνωστό μπουρλοτιέρη ), Χρήστος Κοημτζής ( παλιά Λιμνιώτικη οικογένεια ), Νικόλαος Μπατσώτος, Ανδρόνης ( παλιά οικογένεια πλοιάρχων ), Νικόλαος Κουρκουλιώτης, Λιμπέριος Πουκουρίκος ( το πιθανότερο Βοκορόκος ή Κουκουρίκος ), Ανδρέας Μπιμπλής ( κουνιάδος του Αναγνώστη Γωβιού ), Θανάσης Παπαργύρης, Δημήτρης Βοκορόκος, Νικολός Ασπροχείλης, Κωνσταντής Ριτζώνης, Δημήτρης Ντάνης, Δημήτρης Φλουργιάννης, Γιάννης Πακόγανις ( πρόκειται για την οικογένεια του μετέπειτα ιερέως Αγγελή Μπακογιάννη - κτήτορος του ναού του Αγ. Αθανασίου στη Λίμνη ), Δημήτρης Τζουτζάς ( πρόκειται για τον πατέρα του Βασιλείου Τζουτζά που νυμφεύτηκε την Μαριώ - κόρη του Αγγελή Γωβιού ), Γιακουμής Μπλέτσος, Σταμάτης Βαρβούζος, Δημήτρης Τζίχλας, ... Φράγκος, Αντρέας Αργυρόπαιδος, Παναγιώτης Στάμου, Στάμος Ταγάρας, Κωσταντής Χρυσάνθης, Γιώργος Αποστόλου, Γιώργος Χρυσάνθης, Ανέστης Γεωργίου, Γιάννης Κατσούρας, Αναστάσης Παπαθανασίου, Κωνσταντής Μήτρου, Δημήτρης Βογιατζής, Σταμάτης Καρακατσάνης, Αθανάσιος Ρούσος ( ιερεύς ), Γιαννιός Παπασυληβέστρου ( πρόκειται για την οικογένεια Συληβέστρου Παπαγγελή ), Αργύρης Παπαδιάς, Γηανάκις του Αγγελή Λημιότη ( εδώ πιστεύω στην λανθασμένη καθαρογραφή της δυσδιάκριτης υπογραφής και υποστηρίζω πως πρόκειται για της...Γιαννούλας του Αγγελή Λιμνιώτη - όπως και συνήθιζαν να την αποκαλούν ως « Γιαννούλα του καπετάν Αγγελή Λιμνίου » και πιστεύω πως είναι η καπετάνισσα Γιαννούλα, χήρα του Αγγελή Γωβιού, που βρίσκεται εκεί μαζί με την πρωτότοκη κόρη της Μαριώ ), Δημήτρης Γκανής, Αγγελής Μπελλάρας, Νικόλας Ματζώρος, Δημήτρης Λειβαδίτης, Γιάννης Κουρκουτάκης, Αγγελής Καραγιάννης, Ιωάννης Νικολάρας, Κωσταντής Παγανίτσας, Δημητράκης Χαρατσής, Θανάσης Μανώλης, Γιώργης Ρούσος, Νικολός Παυλολλημιότης, Γιοργάκης Λαίμας, Γιάννης Γκίκας, Αντρέας Παπαδιάς, Ζαφήρις Παπαδιάς, Δημήτρης Φλώκος ( αγωνισθείς με τον Κριεζώτη ), Γεώργιος Τσιφόρος ( κτήτωρ της « Παναγιάς » ), Γεώργιος Γκίκας ( οικογένεια μετέπειτα Δημάρχων Αιγαίων ), Δημήτρης Αγγελάκης ( πρόγονος της ποιήτριας Μαρίας Αγγελάκη ), Νικόλας Γκίκας, Νικόλας Φλουρογιάννης, Νικόλας Παγανίτσας, Σταμάτης Παπαδήμος, Δημήτρης Χειμώνας, Απόστολος Παπάς, Αντρέας Ζανιάκος, Αντώνης Ζανιάκος, Γιώργης Παπαδιάς, Λεμονής Βαρελάς, Νικολός Πλέρος, Νικολός Τρακόσας, Θανάσης Ντάνης, Δημήτρης Γαβέτης ( πρόγονος του Κατοχικού αγωνιστή Κώστα Γαμβέτα ), Νικολό Κολάρα ( σε συνένωση, Νικολάρας ), Γιάννης Κωσταντάκης, Νικολό Παυλίνας, Νικόλας Ζώπουλος, Δημήτρης Κοημτζής, Αγγελής Βαλιάνου ( μάλλον Βαλάντος ), Δημήτρης Μπενετής, Κωνσταντής Μπενετής, Αναγνώστης Τζίρου Δημήτρης ( Τσιροδημήτρης ), Αντώνης Τζούτζικας, Βασίλης Τζίρο Δημήτρης ( Τσιροδημήτρης ), Σπυρίδων Κωσταντάκης, Κωσταντής Τσιρογιάννης, Κωσταντής Θεοδωσίου ( δυσανάγνωστο - πιθανόν και Θεοδώρου ), Κώστας Βασιλείου, Αναγνώστης Σουγιουλτζής, Γιάννος Γαρέφαλος ( οικογένεια Γαρυφαλαίων ), Κωσταντής Νικολάου, Γιαννάκης Ξουράφης, Σαράντης Αντωνίου, Γιάννης Αντωνίου, Θωμάς Λάμπρου, Δημήτρης Αναγνώστου, Γιωργάκης Κεφάλας,...
Βλέπουμε λοιπόν, πως απ΄τους 200 υπογράφοντες του Καταλόγου, οι μισοί περίπου είναι Ελύμνιοι, ( χωρίς να περιλαμβάνω και ονοματεπώνυμα που οι επωνυμίες τους είναι πατρωνυμικές ( π.χ. Δημητρίου, Ιωάννου, Χρήστου κ.α. ) που ταυτίζονται πιθανόν και με άλλων Ευβοέων - μη Λιμνιωτών ). Αξίζει να προσεχθεί, πως κι΄αυτοί που στην επιστροφή τους στη Λίμνη ( 1831 και μετά...) εκλέχθηκαν ως μέλη της Τοπικής Δημογεροντίας, ( δηλ. οι διοικητικοί « Πρωτόγεροι » της πολίχνης ), ήταν με τους Λιμνιώτες, ως είδαμε στον Κατάλογο, μαζί τους στη Σαλαμίνα ( σαφώς και στα γύρω νησιά )...όπως, Ρούσος, Γκανής, Βαλάντος, Φλώκος κ.α. Ακόμη κι΄η οικογένεια του λίγο μετέπειτα ( 1836 ) πρώτου Δημάρχου Αιγαίων Χρήστου Κεφάλα, ακόμη δε να προσεχθεί, πως κι΄η Καπετάνισσα Γιαννούλα - χήρα του Αγγελή Γωβιού - ήταν μαζί μ΄αυτή τη μεγάλη καλάδα των Λιμνιωτών και μάλιστα εκεί πάντρεψε και την κόρη της Μαριώ με τον Λιμνιώτη Βασίλειο Τζουτζά ( στρατιώτη του πατέρα της Αγγελή ) και εκεί στη Σαλαμίνα, πριν την επιστροφή, απόκτησαν και τα πρώτα παιδιά τους - τον Δημήτριο και τον Αγγελή. ( Τα υπόλοιπα παιδιά τους, τον Νικόλαο, τον Κωνσταντίνο και την Ελένη, θα τα τεκνοποιήσουν με την επιστροφή στη Λίμνη ).
1830 Νομ. 2 Χώρα Α - ένα σπουδαίο ντοκουμέντο
Μέχρι προ 20ετίας περίπου, υπήρχε σε εμφανή θέση στο ναϊσκο του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Λίμνης ( πλάι του Καθεδρικού μας Ναού της Παναγίας « Λιμνιάς » ), η τριγωνική βάση μικρού φορητού-ορειχάλκινου κηροστάτου ( σαμντανίου ), που έφερε εγχάρακτα ( και τότε αντέγραψα ) τα κάτωθι γριφώδη στοιχεία : 1830 Νομ. 2 Χώρα Α. Αυτά είναι δυνατόν να επεξηγηθούν - πέρα από την καθοριστική χρονολογία του 1830 ( χρονολογία ετοιμασιών επανόδου ) -ως 2ος Νομός, στη Χώρα Α, δηλ. της Αιγίνης. ( Ο Καποδίστριας χώρισε την Επικράτεια σε 13 Νομούς και 62 Επαρχίες ). Εύλογα λοιπόν θα μπορούσε το μικρό κηροπήγιο να προέρχεται εξ΄Αιγίνης, μεταφερμένο από τους με αργούς αρχικά ρυθμούς πρωτοεπιστρέψαντες ευλαβείς νοσταλγούς Ελυμνίους στο προσφιλές πάτριον έδαφος. Δυό κατατοπιστικές πληροφορίες ακόμη συνηγορούν στην επιβεβαίωση των ερευνουμένων. Ότι ο ναϊσκος του Αγίου Νικολάου στην τότε μορφή του ( γιατί αργότερα μετεσκευάσθη από τον Δήμαρχο Αιγαίων Σταμούλη Βαρβούζο ), εχρησιμοποιείτο λειτουργικά για τις δέουσες ιεροτελεστείες των επιστρεψάντων, για τις εκπαιδευτικές ανάγκες ως γραμματοδιδασκαλείο ( ακόμη και ως χώρος εκλογικών διαδικασιών ), σύμφωνα με τις ανάγκες της νεόδμητης Χώρας μας και ομοίως της πόλης. Η κεντρική Εκκλησία της Καθεδρικής Παναγιάς ήταν από τους Τούρκους και τη δεκάχρονη εγκατάλειψη, κατερειπωμένη, μαζί με το « Σαράϊ » του ντόπιου Αγά ( ερειπωμένο κι΄αυτό στη θέση του σημερινού Κωδωνοστασίου, που ζωγράφισε στα 1805 ο Βρετανός περιηγητής William Gell και σχολίασα λεπτομερώς το περασμένο καλοκαίρι στο F.B. της τότε Κοινότητας Λίμνης - Σήμερα « Τα νέα της Λίμνης » - 25/7/2023 ).
Οι Επιστρέψαντες
Ο Μπελλάρας αναφέρει πως οι επιστρέψασες οικογένειες, ( που λίγο μετά ανέβασαν και με άλλους νεόφερτους τον πληθυσμό του Ελυμνίου ), ήταν οι πρώτες δικαιούχες ( προνομιούχες ) οικογένειες του τόπου στην πρώτη-πρώτη ανοργάνωτη Κοινότητα της Λίμνης - και ήταν 145 - ως κατοικούσες επί Επαναστάσεως ( αλλά και προ αυτής ), στο Ελύμνιο. Και βέβαια ο Μπελλάρας θέλει την επανάκαμψη ετούτων των οικογενειών ως περατωθείσα κατά την άνοιξη του 1831, ενώ νεώτερες αρχειακές έρευνες φέρουν στη Λίμνη κατά το θέρος του επόμενου χρόνου ( 1832 ), 221 οικογένειες ( με 950 κατοίκους ). Όπως και να ΄χουν όμως τα πράγματα, η πλειάδα των επαναπατρισθέντων επανήλθεν από την Σαλαμίνα και τα λοιπά Αργοσαρωνικά και Αιγαιοπελαγίτικα νησιά - σαφώς και τινες από Σκιάθο, μετά του Ιερού Παλλαδίου τους, της « Παναγίας Λιμνιάς », που είχαν εναποθέσει προς φύλαξη στην παροικία των εκεί αδελφών Λιμνίων της Σκιάθου. ( Τούτο φαίνεται και από το ομοιότυπο της Παναγίας « Γλυκοφιλούσης » που αγιογράφησαν οι αδελφοί « Λιμναίοι » Σκιαθίτες και εναπόθεσαν στον εκεί ενοριακό τους ναό της δικής τους « Παναγίας Λιμνιάς » ).
Επίλογος
Άκουσα πάλι επετειακά και φέτος για το ιστορικό της - « Δεήσεως - Ημέρας Σωτηρίας », για επιστροφή Λιμνιωτών - « Σκιαθιτών », όμοια διάβασα σε μπλοκ και ιστοσελίδες για την ίδια « επιστροφή Λιμνιωτών απ΄τη Σκιάθο », κι΄αλλού για την « Επέτειο Επανάστασης του 1821 » λέει στη Λίμνη! - κ.α. λοιπά, παραπληροφοριακά κι΄ανιστόρητα. « Οι άνθρωποι που δημιουργούν την ιστορία, δεν έχουν χρόνο να την γράψουν οι ίδιοι!.. », εξέφραζε μια αλήθεια κι΄ο ανεκδιήγητος Κλέμενς φον - Μέττερνιχ!.. Γιατί την ιστορία, τη γράφουν μεταγενέστεροι - όπως ας πούμε, εμείς οι σημερινοί... Και γιατί αν την έγραφαν οι προπάτορές μας ( εκείνα τα ονόματα που πριν παραπάνω διαβάσατε καταλογικά ), τότε θα τραγουδούσαν όπως οι έρημοι της Σμύρνης μας Πρόσφυγες, το θλιβερό τραγουδάκι που τραγουδούσε τ΄ορφανεμένο δωδεκάχρονο κοριτσάκι « στης Σαλαμίνας τα νερά », ονειρευόμενο τη χαμένη μάνα του στις φωτιές της Σμύρνης... όπως ίδια θλιβά ονειρεύονταν στα ίδια Σαλαμίνια νερά η 13χρονη Μαριώ - κόρη του αδικοχαμένου πατέρα της Καπετάν Αγγελή του Λιμνιώτη...
«... βλέπει της Λίμνης τη φωτιά, του πατρικού τη στάχτη, κι΄ένα λουλούδι που άνθιζε στου κήπου τους το φράχτη!..».
Σαλαμίνα : Το θρυλικό νησί που διέσωσε στην αρχαιότητα την Ευρώπη απ΄τις βαρβαρικές ορδές..
Σαλαμίνα : Το νησί που φιλοξένισε Μικρασιάτες αδελφούς στα πρόσφατα της καταστροφής χρόνια...
Σαλαμίνα : Το νησί που διέσωσε Λιμνιώτες τουρκόπληκτους στα ζοφερά « της μαχαίρας και του πυρός χρόνια!..
Αν ζούσαν οι πατέρες μας - θα το ευγνωμονούσαν. Ας το θυμόμαστε κι΄εμείς στις τελετουργικές Επετείους μας.
Στο κάτω - κάτω... μαζί με την αναφορά στους όσους επανακάμψαντες από Σκιάθο, ας προσθέσουμε πλάϊ την Σαλαμίνα και τ΄άλλα τ΄Αργοσαρωνικού τα νησιά!.. Κρίμα που δεν το λέμε - γιατί θα ΄ταν μεγάλη τιμή!.. Όπως το λέει κι΄ ο ιστορικός μας Μπελλάρας... Όπως επισημαίνει κι΄ο τραγικός Ευριπίδης... « Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν »...
Σημ :
Α) Η φωτό. Σφραγίδα του Κυβερνήτη της Ελλάδος με την θεά Αθηνά και την υπογραφή του Καποδίστρια.
Β ) Όλες τις εκδοχές του ιστορικού της « Δεήσεως » τις έχω δημοσιεύσει εμπεριστατωμένα ( και επανειλημμένα ) το πρόσφατο παρελθόν στην εφημερίδα της « Ε.Λ.Ε. - ΛΙΜΝΙΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ».
Δ.Α. - « Ελύμνιος »

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Εύβοια: Μια μαγευτική παραλία για όσους θέλουν χαλάρωση χωρίς πολυκοσμία

Στα βορειοδυτικά της Εύβοιας, μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή, βρίσκεται μια ήρεμη παραλία που η ηρεμία και η γαλήνη είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της.
Παίρνει δε την ονομασία της από τον παλιό μύλο που υπάρχει στην απαλή αμμουδιά της, μα και από το παραδοσιακό χωριό που είναι χτισμένο λίγο ψηλότερα, σε στρατηγική θέση με θέα στον Βόρειο Ευβοϊκό.
Γνωρίστε την παραλία Μύλος – Γιάλτρα
Μύλος – Γιάλτρα λοιπόν η ονομασία της παραλίας, με το ομώνυμο χωριό να αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μέρη της Ελλάδας, αφού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε από Αθηναίους τον 5ο π.Χ. αιώνα.
Και εάν σκεφτεί κανείς πως η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις λέξεις υγεία και λουτρά, τότε μπορεί επίσης να κατανοήσει και τη σπουδαιότητα του “υγρού” στοιχείου για την ευρύτερη περιοχή, γράφει το travel-inspiration.gr.
Με ένα αρκετά μεγάλο μήκος ακτογραμμής, οι δύο παραλίες των Γιαλτρών κερδίζουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Και εάν η πρώτη παραλία με την ονομασία “Μπάνια” ταυτίζεται με τα λουτρά και τα ιαματικά νερά του κόλπου, η παραλία του Μύλου έρχεται να συμπληρώσει το υπέροχο αυτό παζλ με τη μαγική εικόνα του ανεμόμυλου να κουνά νωχελικά τα πτερύγιά του στα ήρεμα, διάφανα νερά που φέρνουν στον νου μια τεράστια, πεντακάθαρη, γαλάζια λίμνη.
Μπλε και πράσινο, άμμος και κοχύλια, ηρεμία και γαλήνη, γίνονται ένα στην παραλία Μύλος – Γιάλτρα, με σήμα κατατεθέν τον γραφικό ανεμόμυλο της που εικάζεται πως χτίστηκε τον 19ο αιώνα, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στην περιοχή για όλους αυτούς που αναζητούν λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης στις διακοπές τους…
Πάσχα στις Σποράδες από το Μαντούδι Εύβοιας & το Βόλο με το νέο πλοίο ΙΩΛΚΟΣ
Το νέο απόκτημα της οικογένειας της SEAJETS, ΙΩΛΚΟΣ, ξεκινά από τις 2 Μαΐου τα δρομολόγια του από το Μαντούδι Εύβοιας & το Βόλο προς Σκιάθο, Γλώσσα, Σκόπελο και Αλόννησο για την περίοδο του Πάσχα.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της εταιρίας, φέτος το Πάσχα, μπορείτε να ανακαλύψετε την ελληνική παράδοση των Σποράδων μέσα από τα νέα δρομολόγια του ΙΩΛΚΟΣ από τις 02/05 μέχρι τις 12/05.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Φύτευση 2.000 καρποφόρων σε βόρεια Εύβοια και Μάνη από το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος
Η Παγκόσμια Ημέρα Γης αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1970 και ο εορτασμός της στις 22 Απριλίου γίνεται κάθε χρόνο αφορμή για να αναδειχθούν οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες που έχουμε για να κάνουμε το μέλλον περισσότερο βιώσιμο. Με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως διανύουμε μια κρίσιμη εποχή για το μέλλον του πλανήτη, η μέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία φέτος ενώ η ανάγκη για αλληλεγγύη και βιώσιμες πρακτικές είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Κάθε κίνηση, μικρή ή μεγάλη, προς αυτή την κατεύθυνση, γίνεται έμπνευση για επιπλέον δράση. Και όσο προσπαθούμε μπορούμε και να αισιοδοξούμε.
Ως γιορτή αλλά, κυρίως, ως αφορμή για ενημέρωση και για δράση, αντιμετωπίζει και το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος την Παγκόσμια Ημέρα Γης, δίνοντάς της την προσοχή που της αναλογεί και τιμώντας την με τρόπο ουσιαστικό. Συνεχίζοντας το έργο δενδροφύτευσης που υποστηρίζει τις τελευταίες δεκαετίες, προσφέρει φέτος 1.000 καρποφόρα δέντρα, πιο συγκεκριμένα ελαιόδεντρα, στη βόρεια Εύβοια καθώς και 1.000 ακόμη στην Μάνη, σε κοινότητες που έχουν πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές και οι οποίες εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τις συνέπειές τους. Σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό we4all, το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος επιχειρεί να προσφέρει μια «ανάσα» σε αυτούς τους τόπους, που το έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα δίνει μια ευκαιρία να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι φλόγες που προκάλεσαν ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές στις συγκεκριμένες περιοχές στέρησαν επίσης από τους κατοίκους τους την πολύτιμη παραγωγή τους, τις εκτάσεις γης και τα προϊόντα που καλλιεργούσαν για να βιοποριστούν. Η απόφαση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων να συνεχίζει το έργο της δενδροφύτευσης, με όχημα το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος, προσφέροντας 2.000 καρποφόρα δέντρα, γίνεται με στόχο όχι μόνο να αποκατασταθεί το τοπίο αλλά και ένα μέρος του εισοδήματος που έχασαν οι κάτοικοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος στηρίζει έμπρακτα την προστασία του περιβάλλοντος. Δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί ποταμιών και ακτών, περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, βιώσιμες πρακτικές εμφιάλωσης και μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα παραγωγής με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -αυτές είναι μερικές μόνο από τις πρακτικές που εφαρμόζει τις τελευταίες δεκαετίες με στόχο ένα πιο πράσινο αύριο. Το πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών με το όνομα «Ο Β-οίκος της ζωής μας» εκφράζει την φιλοσοφία της εταιρείας: να ζούμε, να αναπτυσσόμαστε και να επιχειρούμε πάντα με σεβασμό στον πλανήτη μας. Με κινήσεις που «αγκαλιάζουν» το περιβάλλον και βελτιώνουν με τρόπο χειροπιαστό τη ζωή των συνανθρώπων μας, γίνεται παράδειγμα προς μίμηση και δίνει ελπίδα ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε το κοινό μας «σπίτι»
.

Η Λιτάνευση της Παναγίας Λιμνιάς 2024
Η Λιτάνευση της Παναγίας Λιμνιάς 2024 Την Κυριακή Ε των Νηστειών, 21 Απριλίου 2024 έγινε Πολ αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις τον Ιερόν Ενοριακό Ναό Γέννησης της Θεοτόκου Λίμνης (επί τη επάνοδο των προγόνων ημών εις τας εστίας των), με την παρουσία και ευλογία των Ιερών Λειψάνων, των Ιερών Μονών οσίου Δαυίδ του Γέροντος και Αγίου Νικολάου Γαλατάκη. Μετά το πέρας τής Θείας Λειτουργίας έγινε η Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας τής Παναγίας της Λιμνιάς και των Ιερών Λειψάνων ανά την πόλιν. Της Πολύ αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδας Ιστιαίας και βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος με συλλειτουργούς τούς Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Κορίνθου, Συκεώνος, Ζεμενού και Πολυφεγγους κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. ΝΙΚΗΦΟΡΩΝ και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπόν Σκοπέλου κ.κ. ΝΙΚΌΔΗΜΟΝ. Επίσης ήταν ο Βουλευτής κ Σίμου Κεδίκογλου, και ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργου Τσαπουρνιώτη και πλήθος κόσμου. - Η Λίμνη γιόρταζε την επιστροφή των κατοίκων της από το νησί της Σκιάθου
Στη Λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της εικόνας της Παναγίας της Λιμνιάς συμμετείχε και το χορευτικό του ομίλου, το Λύμνιριακή Ε
των Νηστειών, 21 Απριλίου 2024 έγινε Πολ αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις τον Ιερόν Ενοριακό Ναό Γέννησης της Θεοτόκου Λίμνης (επί τη επάνοδο των προγόνων ημών εις τας εστίας των), με την παρουσία και ευλογία των Ιερών Λειψάνων, των Ιερών Μονών οσίου Δαυίδ του Γέροντος και Αγίου Νικολάου Γαλατάκη. Μετά το πέρας τής Θείας Λειτουργίας έγινε η Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας τής Παναγίας της Λιμνιάς και των Ιερών Λειψάνων ανά την πόλιν. Της Πολύ αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδας Ιστιαίας και βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος με συλλειτουργούς τούς Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Κορίνθου, Συκεώνος, Ζεμενού και Πολυφεγγους κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. ΝΙΚΗΦΟΡΩΝ και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπόν Σκοπέλου κ.κ. ΝΙΚΌΔΗΜΟΝ. Επίσης ήταν ο Βουλευτής κ Σίμου Κεδίκογλου, και ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργου Τσαπουρνιώτη και πλήθος κόσμου. - Η Λίμνη γιόρταζε την επιστροφή των κατοίκων της από το νησί της Σκιάθου Στη Λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της εικόνας της Παναγίας της Λιμνιάς συμμετείχε και το χορευτικό του ομίλου, το Λύμνι
Σας περιμένουμε….
Χορευτικός Όμιλος Το Λύμνι
Ι. Μ. Χαλκίδας, Ιστιαίας και Β. Σποράδων: Ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου κ.κ. Χρυσοστόμου, για την εορτή του Πάσχα
Εν όψει της λαμπρής Εορτής του Πάσχα, εύχομαι στο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων πανευφρόσυνο εορτασμό.
Μακάρι όλοι μας, όσοι επιθυμούμε πληρότητα και ποιότητα ζωής, να εμπιστευθούμε και να αγαπήσουμε με όλη μας την καρδιά τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριο και Αρχηγό της ζωής μας Ιησού Χριστό, που μόνος Αυτός μπορεί να μας διαβιβάσει, από τον θάνατο, στην ατελεύτητη και αληθινή ζωή και να μας καταστήσει κληρονόμους της αιωνίου Βασιλείας Του.
23/04/2024 Α αφρικανική σκόνη στην παραλία  της  Αυλίδας.
Και αυτό θα περάσει, ο αέρας θα φυσήξει και ο ήλιος θα φανεί σύντομα…


George Giannakis

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

 

https://agiosioannistheologosmantoudiou.blogspot.com

Ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης  κάνει πλακόστρωτα όλα τα χωριά του Δήμου
Εικόνα από το πλακόστρωτο Αχλάδι
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα έργα σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.
Ένα από τα χωριά που ομόρφυνε ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης είναι το Αχλάδι.
Συγκεκριμένα έγιναν πλακοστρώσεις στην Δημοτική Κοινότητα του Αχλαδίου.
«Τα έργα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας», δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.
evima.gr
Για Ένα Καθαρότερο Περιβάλλον στους Παπάδες!
Όλοι μαζι ένωσαμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε μια νέα πνοή στο περιβάλλον μας. Με την ενεργό συμμετοχή του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παπάδων και του Connect Your City, πραγματοποιήσαμε μια εκστρατεία για την εξάλειψη των απορριμμάτων από τους δρόμους μας.
Με αγάπη, αφοσίωση και διάθεση για αλλαγή, οι κάτοικοι των Παπάδων απολαυσαν μια μέρα αφιερωμένη στο να κάνουν τον τόπο μας πιο καθαρό και πιο όμορφο. Με την παρουσία των εθελοντών καταφέραμε να συγκεντρώσουμε μια εντυπωσιακή ποσότητα απορριμμάτων και να αφήσουμε τα δρομάκια μας λαμπερά.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της δράσης. Η αλλαγή ξεκινάει από εμάς και σήμερα δείξαμε πως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Ας συνεχίσουμε να προσέχουμε και να φροντίζουμε τον τόπο μας για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας!
Με εκτίμηση, Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος ΠαπάδωνΕκπολιτιστικός Σύλλογος Παπάδων Βόρειας Εύβοιας

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Ρότα για Μαντούδι - Βόλο - Β. Σποράδες από 1η Μαίου βάζει το "IOLKOS"
Πανέτοιμο να ταξιδέψει είναι το νέο απόκτημα της Seajets "IOLKOS" πρώην Skiathos Express που βρίσκεται προς το παρόν δεμένο στο λιμάνι του Βόλου και αφού ήδη έχει ολοκληρώσει την αλλαγή συνιάλων και ονόματος. Οι πληροφορίες που φτάνουν στο Skiathoslife.gr είναι η προσπάθεια των ανθρώπων της Seajets να το δρομολογήσουν την πρωτομαγιά έτσι ώστε να κάνουν Πάσχα στα νησιά των Β. Σποράδων οι Σποραδίτες, αλλά και οι επισκέπτες από τη Νότια Ελλάδα.

Eυχή όλων μας ειναι να επιβεβαιωθούν αύριο Δευτέρα οι πληροφορίες και να έχουμε μια θετική εξέλιξη

https://skiathoslife.gr
Ν.Τ

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε απόψε, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, η διατεταγμένη ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο με την παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος, κατα την οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ.Νικόδημος
Συμπαραστατούμενος από τον αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη-εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, τον Οικον. Νικόλαο Μάρκου-Εφημέριο της Ενορίας και τον διάκ. Χρήστο Ραμαντανάκη.
Μετά την ανάγνωση και των τεσσάρων στάσεων των Χαιρετισμών ο Θεοφιλέστατος, ανέπτυξε ερμηνευτικά τον στίχο από το τελευταίο τροπάριο της έκτης ωδής του κανόνα του Ακαθίστου Ύμνου: «Χαίρε… νεφέλη ολόφωτε, η τους πιστούς απαύστως επισκιάζουσα». 
https://agiosioannistheologosmantoudiou.blogspot.com
Κολυδάς: Έρχονται άνεμοι τύπου Φοέν από την Τρίτη – Τι θα φέρουν και που θα εμφανιστούνΚολυδάς: Έρχονται άνεμοι τύπου Φοέν από την Τρίτη – Τι θα φέρουν και που θα εμφανιστούν

Συγκεκριμένα, στην πρόγνωσή του για τον καιρότης Τρίτης ο κ. Κολυδάς υπογραμμίζει τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, αλλά και την ύπαρξη ισχυρών ανέμων τύπου Φοέν.
«Πολλές φορές έχουμε δει ανάλογες διαφορές ή ακόμη και μεγαλύτερες των 16°C μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου επικρατούν ισχυροί καταβατικοί νότιοι άνεμοι. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι “πρωτοφανές” , όπως λ.χ. για τους σημερινούς 28 °C στο Ηράκλειο και τους 11 με 12°C στα βορειοδυτικά», αναφέρει ο κ. Κολυδάς.
«Αύριο Τρίτη μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια), αλλά δεν θα είναι πολλά, όπως αναφέρονται στον τύπο. Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen» υπογραμμίζει.
Τι είναι οι άνεμοι Φοέν
Οι άνεμοι τύπου Foehn είναι ένα είδος περιοδικών, καταβατικών, ζεστών και ξηρών ανέμων, που δημιουργούνται στην υπήνεμη πλευρά των Άλπεων, στη συνέχεια όμως επικράτησε ως όρος για τοπικούς ανέμους που δημιουργούνται με τον συγκεκριμένο μηχανισμό σε πολλές περιοχές της Γης.
Στη χώρα μας καταβατικοί άνεμοι τύπου Φοέν εκδηλώνονται συνήθως στη Βόρεια Κρήτη όταν πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι, στη Νότια Κρήτη όταν πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, ενώ αρκετά συχνά εμφανίζονται επίσης στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι δυτικών διευθύνσεων ή στη Δυτική Ελλάδα όταν πνέουν άνεμοι ανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεων.
Οι πιο επικίνδυνοι καταβατικοί άνεμοι που παρατηρούνται στον ελληνικό χώρο είναι στο Ακρωτήριο του Άθω και στο Ακρωτήριο Μαλέας.
Πως δημιουργούνται
Οι άνεμοι τύπου Φοέν δημιουργούνται εξαιτίας της διαφοράς πυκνότητας του αέρα που βρίσκεται στις πλαγιές των βουνών ή στις ακτές, σε σχέση με τις παρακείμενες περιοχές. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα υψηλό κάθετο εμπόδιο στην ροή του ανέμου, όπως για παράδειγμα μια οροσειρά. Ο αέρας αρχικά αναγκάζεται να ανέλθει στην προσήνεμη πλευρά του ορεινού όγκου, όπου συμπυκνώνοντας τους υδρατμούς του σχηματίζει νεφώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει βροχές, καταιγίδες ή χιονοπτώσεις, ενώ στη συνέχεια κατέρχεται την υπήνεμη πλευρά του ορεινού όγκου όπου ξηραίνεται και θερμαίνεται με ρυθμό περίπου 10ºC ανά 1km.
Με την μέγιστη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην Παναγία την Λιμνιά εορτάστηκε και φέτος η Κυριακή της Δεήσεως. 
Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κκ Χρυσοστόμου και των Μητροπολιτών Κορίνθου κκ Διονυσίου, Γόρτυνος κκ Νικηφόρου, του Επισκόπου Σκοπέλου κκ Νικοδήμου, κληρικών, του Βουλευτή κ Σίμου Κεδίκογλου, του δήμαρχου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργου Τσαπουρνιώτη και πλήθος κόσμου.

«Η Λίμνη σήμερα γιορτάζει την επιστροφή των κατοίκων της από το νησί της Σκιάθου. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους Δημότες μας», ευχήθηκε ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης.


https://www.evima.gr

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

 


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Fotis Parakatselakis
Από την Βόρεια Εύβοια μέχρι τον Βόλο μαθητές κατέγραψαν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης


Μαθητές και μαθήτριες περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές επιχείρησαν να καταγράψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην γειτονιά τους.



Τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τίτλο «Climate Crisis in the «Hood», έθιξαν τις πλημμύρες από την κακοκαιρία «Daniel» στη Μαγνησία, τις πυρκαγιές σε Βόρεια Εύβοια και Αττική το 2021, τις πλημμύρες στην Καλαμάτα το 2016 και τον σεισμό στο Αίγιο του 1995.

Συγκεντρώνοντας οπτικοακουστικό υλικό από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου προσπάθησαν να αναδείξουν τα προβλήματα της πόλης τους έπειτα από την κακοκαιρία «Daniel».

«Έχουμε μία αγωνία, μία καχυποψία για τα πάντα. Και κυρίως για το αύριο», αναφέρει ο Γιώργος Σκολαρίκης, μαθητής στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου ενώ με τη σειρά της η Αναστασία Σκολαρίκη επισημαίνει ότι όσα συνέβησαν λόγω της κακοκαιρίας “Daniel» «ήταν πραγματικά κάτι πολύ πρωτόγνωρο».

Όπως αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου, Σοφία Κανταράκη τα παιδιά επεσήμαναν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους ότι χρειάζεται καλύτερη διαχείριση στα θέματα προστασίας της πόλης.
Τρία χρόνια από τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια

Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες από τη Βόρεια Εύβοια έψαξαν να βρουν τις συνέπειες των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή τον Αύγουστο το 2021 καθώς και των πλημμυρών λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» ενώ ξεκίνησαν να εξετάζουν γενικότερα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» .

«Φοβάμαι ότι θα υποχρεωθώ να ζήσω σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν θα είναι το ίδιο και το περιβάλλον δεν θα είναι πια όμορφο, αλλά σκοτεινό και απειλητικό, αφού πια επηρεάζονται και περιοχές οι οποίες δεν ήταν επιρρεπείς σε πυρκαγιές» αναφέρει χαρακτηριστικά η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Ιστιαίας, Αλεξάνδρα Νικολάου.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μαθήτρια Κυριακή Βασιλείου η ζωή στην Βόρεια Εύβοια έχει αλλάξει από το 2021.

«Είναι διαφορετικό να ξυπνάς κάθε πρωί και από εκεί που βλέπαμε ένα δάσος, το οποίο ήταν γεμάτο ψυχή και πράσινο ξαφνικά να βλέπουμε ένα μαύρο, οπότε αυτομάτως η ψυχολογία μας σίγουρα έχει πέσει και πόσο μάλλον εμένα που όλη μου σχεδόν τη ζωή όσο ζούσα εκεί ήξερα ότι υπήρχε πράσινο και ξαφνικά το να βλέπω μαύρο δεν ξέρω, με επηρέασε πάρα πολύ» σημειώνει, ωστόσο αυτό που την έχει προβληματίσει ακόμη περισσότερο είναι η μεταβολή στο κλίμα της περιοχής.
Ζέστη και πλημμύρες τα αποτελέσματα των πυρκαγιών


«Η ζέστη έχει αυξηθεί πάρα πολύ γιατί το δάσος κράταγε κάποια δροσιά στην περιοχή και τώρα που δεν υπάρχουν δέντρα δεν υπάρχει ούτε σκιά και γενικότερα είναι πιο θερμό το κλίμα. Όταν το 2023 το Σεπτέμβριο έγινε η πλημμύρα επειδή δεν υπήρχαν δέντρα για να συγκρατήσουν τα νερά , όλα ήρθαν από το δάσος στα χωριά που ήταν στο δάσος αλλά και στην Ιστιαία» τονίζει.
ΛΙΜΝΗ Ευβοιας Ιστορια--πολλα χρονια πριν στο παρελθον και στο ετος 1931, (93 χρονια) Μια παλια και σπανια φωτογραφια της περιοχης απο εκεινα τα χρονια, απο τον φωτογράφο Moritz Blumenthal.

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

100 χρόνια από την έλευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου και των Καππαδοκών στην Εύβοια (1924-2024)

Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ - Αλλαγή Ιερών Αμφίων Οσίου Ιωάννου Ρώσσου 18-04-2024 Ν. Προκόπι Ευβοίας

Δημήτρης Τούσης
https://oir.gr

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

21/4/2024 ΓΑΜΗΛΙΑ ΝΑΡΚΗ
Είδος ταινίας: Κωμωδία
Έτος: 2003
Χώρα: Ελλάδα
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ινδαρές
Ηθοποιοί: Φάνης Μουρατίδης, Ναταλία Στυλιανού, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Ίννα Δημήτριεβιτς
Διάρκεια: 75΄
Ερωτική ηθογραφία που χτίζεται με τους τρόπους μιας κωμωδίας καταστάσεων, η ταινία θέλει να είναι (και το καταφέρνει) ανάλαφρη, ελκυστική και λαμπερή. Το τοπίο μέσα στο οποίο διαδραματίζεται είναι η οικογένεια, όπως αυτή ορίζεται από τα σύγχρονα ήθη και την αστική ζωή. Απέναντι στις υπευθυνότητες ενός γάμου, αλλά και στις πιέσεις της επαγγελματικής ζωής, και οι δύο ήρωες αισθάνονται να συντρίβονται. Το ζητούμενο για τα δύο κεντρικά πρόσωπα είναι η διάσωση της συναισθηματικής ζωής (που απειλείται από την τριβή της καθημερινότητας) και η κρίση της ηλικίας (το πέρασμα του χρόνου είναι πάντα μια υπόγεια απειλή). Ειρωνική και σαρκαστική απέναντι στους κεντρικούς χαρακτήρες, η σκηνοθεσία διασώζει ένα τόνο τρυφερότητας, παρόλο τον διάχυτο κυνισμό που αντανακλά.
Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο Αλέξανδρος Λογοθέτης το βραβείο β΄ ανδρικού ρόλου.


Julie Zotou
Λίθος επί λίθον!..
Από τη λαογραφία της βόρειας Εύβοιας
Γράφει ο Δημήτρης Αποστόλου - « Ελύμνιος »
Η περιοχή που προσεγγίζουμε λαογραφικά-θρυλικά σήμερα, είναι το Πήλι... Το γραφικό και όμορφο παραθαλάσσιο χωριουδάκι της βορ. κεντρικής Εύβοιας που απλώνεται κάτω απ΄τον ίσκιο του επιβλητικού Πυξαριά και που ακινητεί στη διαθεσιμότητα του γεραρού βοριά και του αιγαιοπελαγίτικου πόντου... Κάτω στην παραλία του, σιμά στο γιαλό και πλάϊ στη θάλασσα, εφημερεύει χρόνια πολλά... ( βυζαντινά-ύστερα χρόνια ) το ιδιόμορφο ταπεινότατο εκκλησάκι του Αη-Γιάννη του Θεολόγου, που έχουν να λένε πως στα παλιά εκείνα της δόξας του χρόνια...ήτανε Μοναστήρι. Και πως σε κάποια φάση μεταγενέστερη ( ίσως 16ου - 17ου αι. ) ιστορήθηκε από αγιογραφικό λαϊκότροπο ζωγραφικό εργαστήρι.
Με το αμμωτό της Λαογραφίας...
Όμως ετούτα τα προσπερνάμε, καθώς ανήκουν στην έρευνα και τους ειδικούς... Γιατί δουλειά της λαογραφίας είναι να συγκεντρώνει το σκορπισμένο παραδοσιακό υλικό μιας παρωχημένης πλούσιας κληρονομιάς και μέσα από θρύλους και παραμύθια, ποιήματα και τραγούδια, χορούς, παρατσούκλια κι΄επωνυμίες, τοπωνύμια, λαϊκά πανηγύρια... μέσα απ΄όλα αυτά, να βρίσκει ρίζες παλιές και παμπάλαιες, που δε δείχνουνε μόνο την ιστορική συνέχεια της φυλής μας...αλλά που κρύβουνε στον πυρήνα τους πτυχές της άγνωρης ιστορίας μας... Και βέβαια το φαινόμενο τούτο επεκτείνεται παγκοσμίως και πλατειάζει ως εθνογραφικό, προκειμένου ο άνθρωπος να προσεγγίσει και ερμηνεύσει την ποικιλία των φαινομένων και βιωμάτων του με παραμύθια και θρύλους... Με θρύλους αραχνιασμένους, λησμονημένους, παλιούς, στο διάβα των χρόνων που πέρασαν...σαν όπως αυτόν που θα διαβάσετε σήμερα, δεμένο γερά με τη φύση και λογοτεχνημένο στην έκφραση...αγιοποιημένο από επέμβαση θεία κι΄απολιθωμένο σ΄ένα σκληρό αμάλγαμα... « πέτρα και θρύλος » μαζί... Που δεν είναι...παρά το ευβοϊκό Πηλιώτικο « Ξηροκάραβο » ( συνώνυμο, συγγενικό του - « Πετροκάραβο » στη λεξικογραφία ), αυτό που μας λικνίζει παραμυθικά, πότε γαλήνια στα ρηχά και πότε στα βαθειά και επικίνδυνα... με ταιριαστούς τους στίχους του Νομπελίστα ποιητή...
« από τα βάθη φτάνει τους παλιούς καιρούς, βάσανα ξεφορτώνει κι΄αναστεναγμούς...χρόνους μας ταξιδεύει, δε βουλιάξαμε, χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε!..».
8 Μαϊου - το « επίγειον μάνα »
Στις 26 Σεπτεμβρίου, περί το έτος 100 μ.Χ. - και σε βαθιά γεράματα - ο ιερός Ευαγγελιστής και συγγραφεύς της « Αποκαλύψεως » ( ο ηγαπημένος μαθητής του Χριστού ) Ιωάννης ο Θεολόγος, μετέστη εις Κύριον... Ωστόσο, λίγο μετά ( ήταν 8 Μαϊου ) ένας θαυματουργικός στρόβιλος θείας κόνεως ( σκόνης ) ανεδύθη εκ του τάφου του - και τούτη την ιερή σκόνη οι πιστοί κατονόμασαν ως το « επίγειον μάνα ». Σ΄αυτή την επετειακή ανάμνηση θ΄αναφερθούμε σήμερα...
Πήλι : Το θρησκευτικό Πανηγύρι
Ήτανε λέει οχτώ του Μαγιού, μέρα που γιόρταζε ο Αη-Γιάννης, μήνας που και το Έαρ βρισκόταν στη δόξα του, τότε που η φύση ανάσταινε το Χριστό, που γαλήνια παρευρίσκοταν στην γιορτή του μαθητού του ηγαπημένου... Σμάρι ο κόσμος ο κοντοχωριανός περίγυρα, να ΄χει κυκλογυρίσει το εκκλησάκι, ν΄ακούσει τη θεία λειτουργία, να ψάλλει το δοξαστικό του Αγίου τροπάρι...
« βρύεις γαρ θαύματα και πηγάζεις ιάματα και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών ως Θεολόγος και φίλος του Χριστού »...
Να ψάλλουν τριγύρω και τα πουλιά, να σμίγουνε τιτιβίζοντας τα πετροχελίδονα με τους γλάρους, να χλιμιντρίζουν συνεπαρμένα απ΄την άνοιξη τα παρακεί ξεσαμαρωμένα ζωντόβολα που απολαμβάναν το φρέσκο τους χορταράκι, πλήθος παιδάκια ολόγυρα - τα πιο μικρά - να στριμώχνονται στις μανάδες τους και τα μεγαλύτερα να κυνηγιούνται, να παίζουν και να γελούνε... Να γελάει γαλάζια κι΄η θάλασσα παιχνιδίζοντας με το κύμα, να γελάει σε πράσινο φόντο κι΄η φύση, πάνω απ΄τις αειθαλείς πυξαριές μέχρι τις κάτω κόκκινες ταπεινές παπαρούνες...να γελάει αόρατος κι΄ο Αη-Γιάννης μ΄απλωμένα τα χέρια, λες κι΄ήθελε για να κλείσει σε μια τεράστια αγκαλιά, το ψυχομάνι, τη φύση, ολάκερη τη δοξαστική του τη μέρα!.. Ναί, φαίνονταν όλα τόσο όμορφα και καλά...ναί, ήτανε όλα μια ανάκατη γιορταστική πανδαισία!.. Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη!..καζάνια που βράζαν παράμερα το κρέας και το γιουβέτσι, όργανα και βιολιά που κουρντίζονταν για το γλέντι, που σε λιγάκι ετοιμαζόταν ν΄αρχίσει..
Φευγάτε!.. κρυφτείτε!..
Όμως...μέχρις εδώ!.. Γιατί να, απ΄τη μεριά της Βλαχιάς κάποιος δικός μας ρωμιός τρεχοπετώντας απ΄τα καραούλια των κάβων λαχανιασμένος, μ΄ασθμένουσα τη φωνή...ακούστηκε από πέρα... « Κίνδυνος χωριανοί!.. φευγάτε... κρυφτείτε!.. ». Τούρκοι ή πειρατές ( που δεν απολείπαν από τούτα τα μέρη ); Άγνωστο. Ο θρύλος δεν ξεχωρίζει. ( Ίσως το ξεχωρίζει η ντόπια πληροφορία, που κάποια μεγάλα μυρμήγκια - ερημίτες του Πετροκάραβου - τα ονομάζει μέχρι και σήμερα Τούρκους ). Όπως και να ΄ταν όμως...κίνδυνος... αφού ένα ύπουλο ιστιοφόρο με τη φελούκα του μαζί, γλιστρώντας από τη μεριά του Σαρακίνικου, πλησίαζε τον Αη-Γιάννη. Κι΄ακαριαία, τα πάντα βουβάθηκαν στη στιγμή!.. Γιατί στη συνέχεια οι φωνές της χαράς, γίνανε πανικός...ταραχή γίναν και θρήνοι!.. Τα παιχνίδια και τα χαμόγελα των παιδιών γίνανε σαστισμάρα και κλάματα, οι μανάδες - κλώσσες αυτές - ήταν που τα μαζέψαν σαν κλωσσοπούλια κοντά τους... Τα καπίστρια, τα σαμάρια, τα ζωντανά, όπως-όπως ΄τοιμάζονταν, παντού ταραχή και αναβρασμός, τρομάρα και φόβος!.. Θαρρείς πως κι΄η φύση σκοτείνιασε, συννέφιασε ο καιρός, μαυρίλα παντού, τριγύρω τώρα καπνός και μπαρούτι!.. Σταυροκοπήματα και « Κύριε ΄λέησον »...σάλος και βουητό...Αη-Γιάννη κάνε το θαύμα σου!!..
Λίθος επί λίθον!!..
Να του χαλάσουν το εκκλησίασμα!.. Να κόψουνε το ξεφάντωμα των παιδιών!..Να μακελέψουνε τη γιορτή και τη μνήμη του!.. Μπαρούτιασε κι΄ο Αη-Γιάννης!..Σαν σίφουνας κι΄αερικό ( όπως « επίγειο » που γιόρταζαν της μνήμης του το « μάνα » ), στριφτός καπνός που γίνηκε καλόγερος...άγριος, μαυρομούτσουνος, ανταρεμένος και φοβίσιμος, αγεροπέταξε πάνω στους κάβους των γκρεμνών, πιο πέρα... Εκεί στητό τον είδανε - στύλο ακλόνητο - προστάτη και σωτήρα των πιστών, κι΄άγριο τιμωρό απίστων!.. « Βοανεργές » τον είχε ονομάσει ο Ιησούς, όταν σαν μαθητής - ο πιο αγαπητός - παράστεκε κοντά του... Γιατί η παρουσία του ήτανε βροντερή, « γιός της βροντής » ο ίδιος... Κι΄ίδια, σαν Αποκάλυψη και σαν αστροπελέκι... ακούστηκε βροντώδικη η φοβερή φωνή του... « Λίθος επί λίθοοον!!...». Και στη στιγμή, τ΄απροσδιόριστο θανατερό καράβι - μαζί και η φελούκα του - απολιθώθηκαν, έγιναν « Πετροκάραβο » και παραμένουν έτσι ως τα σήμερα...βράχοι βουβοί, πλεούμενοι, κάμποσα μέτρα απ΄την ακτή, στη θάλασσα του Αιγαίου... Τη θάλασσα την αιγαιίτικη, την αχαλίνωτη, που όταν κατά το εκεί συνήθειο της αγχέμαχα παλεύει το βοριά...στην επέλαση των νεφών, στο σάλαγο των νερών και στο βόγγο των έρημων βράχων...ακούγεται - λένε - φορές ( και σήμερα ακόμη ) άμα με προσοχή κι΄υπομονή στήσεις την ακοή σου, ακούγεται λένε μέσα στην κοσμοχαλασιά... μια βροντερή φωνή σαν κεραυνός....
« Λ ί θ ο ς ε π ί λ ί θ ο ο ο ν !!!..»
Δημήτρης Αποστόλου - « Ελύμνιος »
Σημείωση :
1. Μια δική μου εκτενέστερη μορφή του παρόντος θέματος με τον τίτλο « Το Πετροκάραβο » και με επέκταση στην « Ελλάδα της Πέτρας » είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από την εκδιδόμενη ( τότε ) εν Μαντουδίω πολιτιστική εφημερίδα « ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ » - πριν 34 χρόνια!.. Για τη λαογραφική του αξία και μόνο, δημιούργησα σήμερα μια συνοπτική του - ελαφρά διαφοροποιημένη μορφή - εντάσσοντας και το δικό μας βορ.ευβοϊκό « Πετροκάραβο » στα « Αξέχαστα Πετροκάραβα » του παν-ελλαδικού μας νησιώτικου χώρου - που μερικά από εκείνα έχουν βιβλιογραφικά γνωστοποιηθεί - το δικό μας όχι. Και νομίζω πως έπραξα σωστά.
2. Η ωραία φωτό προέρχεται από δημοσίευμα στο F.B. του φίλου Κώστα Καλιντέρη - 30 Σεπτ. 2011.
Ο ίδιος